Voorbereiding
Door: Neeltje
Blijf op de hoogte en volg Neeltje
11 Januari 2025 | Nederland, Hoevelaken
Nou, dat was inderdaad wel een heel kort verslagje.
Toen maandag alles online ging, de doneeractie en deze pagina, heb ik al zo veel mooie lieve reacties ontvangen ! Ontzettend bedankt.
Het rondje van 5 km in een uurtje door het bos en dat een paar keer in de week is echt niet mijn enige voorbereiding. Waar mogelijk, pak ik ook andere momenten om te lopen. Alleen of met mijn man, familie of vrienden. Vanaf de eerste echte bergtocht die we met de kinderen deden zijn we iedere vakantie de bergen in getrokken. Dagtochten en later huttentochten, heel mooi om dat als gezin te doen. Ze zijn nu 21 en 26 en gaan nog graag mee als er een bergtocht op de planning staat. Deze tocht laten ze aan zich voorbijgaan en ga ik alleen.
Ik heb op aanraden van de kinderen een paar weken de sportschool bezocht. Loopband en Steps, maar dat binnen in een heisa van muziek en warme ruimte had ik snel bekeken. Ik wil naar buiten ! Ik loop nu zo veel als mogelijk op onverharde paden met mijn wandelstokken. Verder neem ik ook graag de fiets naar mijn werk, dat is een uur heen en een uur terug.
Op internet staat ontzettend veel te lezen over de Camino naar Santiago de Compostela. Ook op deze site zijn er mensen die hun belevenissen hebben beschreven. Ik heb 4 boeken gelezen van mensen die deze tocht ook hebben gelopen. Heel divers, niet alles heeft mij geboeid. Maar 1 sprak mij heel erg aan. Deze schreef iedere dag vanuit een thema waar hij dan tijdens de dag-etappe over na gedacht had. Want tijd om na te denken dat heb je zeker. Pelgrimeren.
De hele tocht kan je in 3 fases indelen. De eerste fase moet je in het wandeltempo komen door de pijntjes heen, de dagen indelen met rustmomenten, eten en slapen. 2e Fase is een hoogvlakte, kaal en saai zegt men, wat een aanslag op je mentale gesteldheid kan zijn. De laatste fase, dan heb je al veel doorstaan en loop je met het doel in zicht. Of dit voor mij ook zo zal zijn weet ik pas als ik in Santiago aangekomen ben.
In de voorbereiding kijk je ook naar de spullen die je nodig hebt. Veel heb ik al wel, zal alleen moeten kijken of het licht genoeg is, zodat mijn rugzak niet te zwaar gaat worden. Bv. een hoofdlamp, hoeveel extra batterijen neem je mee, of ga je er vanuit dat je ze onderweg ook kunt kopen.
Ook heb ik een bezoek gebracht aan het Nederlands genootschap van sint Jacob in Utrecht wat gevestigd zit aan het Janskerkhof. Een centrum waar je veel informatie kunt ontvangen over verschillende Camino's.
De meeste vrijwilligers hebben zelf ook een Camino gelopen. Je kunt de Camino naar Santiago al starten vanuit bv. Friesland, het beginpunt ligt dan in St. Jacobiparochie.
En ja ik kon het niet laten, in het centrum heb ik mijn Spaanse Stempelpas aangeschaft. Verder ontmoette ik daar ook een mevrouw die op 10 mei 2025 hoopt te vetrekken, dus grote kans dat ik haar wel ga ontmoeten tijdens het lopen. Verder heb ik ook de wandelgids in huis gehaald.
In deze gids staat een lijst van belangrijke Spaanse woorden die ik uit mijn hoofd aan het leren ben. Wat dacht je van Agujetas = spierpijn.
Zo zie je in Nov. 2023 is het plan in mijn hoofd gaan zitten, daar over een volgende keer.