De graanschuur van Spanje - Reisverslag uit Villalcázar de Sirga, Spanje van Neeltje Melis - WaarBenJij.nu De graanschuur van Spanje - Reisverslag uit Villalcázar de Sirga, Spanje van Neeltje Melis - WaarBenJij.nu

De graanschuur van Spanje

Door: Neeltje

Blijf op de hoogte en volg Neeltje

03 Juni 2025 | Spanje, Villalcázar de Sirga

Vandaag excact ben ik 4 weken aan de wandel. En dat doet mij beseffen dat ik in weken op de helft ben. Maar de vraag is ben ik ook op de helft. Daar ga ik nu eerst even naar kijken zo dat ik jullie dat ook kan meedelen. Mijn boekje zegt dat het plaatsje waarin ik vandaag mijn overnachting heb op 424.8 km van Santiago ligt. Gelukkig, in kilometers ben ik dus toch echt wel over de helft. Er zijn mensen onderweg, die zeggen dat je niet moet bezig zijn met je doel, maar met de weg er naar toe. Dat doel kan ik niet uitschakelen. Aankomen in Santiago geeft mij juist de motivatie om door te lopen, want hoe zal dat toch zijn. Dag in dag uit loopje en in de ochtend en avond doorgaans hetzelfde ritueel. In en uitchecken, stempels laten zetten in je pelgrimspaspoort. En dan aan te komen op dat grote plein. Oke laten we niet te veel vooruitlopen.

Nu ben ik al een aantal dagen op de hoogvlakte de Meseta. Of je geniet er van of je haat de omgeving. Het is een grote hoogvlakte van ongeveer 200 km lang. Nu, in deze periode staat er volop verschillende graansoorten. Dat geeft verschillende kleuren groen. Maar het blijft wel groen. Meestal staat er wel wind. Dan zie je het graan wuiven, dat is wel heel mooi. Maar loop je in bijvoorbeeld augustus, dan is de oogst binnen gehaald en is de Meseta een grote rood/bruin oppervlakte. Nu kan ik het wel vergelijken met het noorden van Nederland. En ik moet zeggen, ik loop er wel lekker door heen. Toch heb ik verschillende mensen ontmoet die in Burgos een fiets huren en die in Leon weer inleveren. Zij willen zo snel mogelijk de Meseta achter zich laten.

Nog steeds, als ik alleen loop, vliegen mijn gedachten alle kanten op. Die leegte weet ik nog niet goed te vinden. Of is het juist dat denken, je gedachten de ruimte geven om alle kanten op te gaan. Zo gingen mijn gedachten terug naar mijn vriendin. We kennen elkaar al zo lang. Eerst waren we penvriendinnen, wat hebben we veel geschreven. Konden de post maar nauwelijks afwachten. Een enkele keer deden we een spraakbandje. Ik weet niet of jullie dat kennen. Logeerpartijen over en weer want we woonden niet dicht bij elkaar. Omdat ik op een boerderij opgroeide ging ik nooit op vakantie. Met mijn vriendin ging ik voor het eerst op vakantie. In Nederland en naar een goed en vertrouwd adres, want het was op het erf bij familie. Dat vonden onze ouders wel fijn. Dat was toch wel het begin van het zogezegd de wereld ontdekken. Die wereld is voor mij binnen Europa. Met onze kinderen zijn we ook altijd in Europa gebleven. In onze vakanties werd er ook al veel gelopen. Ja dan wel, in Nederland niet, vinden ze saai. Toch wel bevoorrechte kinderen ten opzichte van de kinderen die van Timon zorg ontvangen.

Nu ik hele dagen loop, denk ik ook wel eens aan de mensjes in Kenia of Ethiopië (Eardrop) Die dagen lopen naar het ziekenhuis, onderweg hun eten maken en komen ze die dag niet aan de beurt, komen ze de volgende dag weer terug, terwijl ze ziek zijn. Dat gaat bij ons toch wel heel anders. Liever vandaag dan morgen geholpen willen worden. En bij het minste of geringste de hulp van een arts inschakelen. Wat een voorrecht als je in Nederland woont.

Hier op het platteland van Spanje vraag ik mij af hoe het zit met de gezondheidzorg. Denk dat de vele dorpjes veel aangewezen zijn op de grotere plaatsen. Want er is echt niet in elke plaats een tandarts en een huisarts. Wel zie ik een soort consultatiebureau waar dan zitting gehouden wordt op bepaalde tijden door een medicus.

Het slapen gaat nog steeds erg goed. Heb mijn oordopjes nog steeds niet gebruikt. Soms heb ik echte Osas-klanten op mijn kamer. Kan mij niet voorstellen dat zij uitgerust aan de wandel gaan, maar ze gaan ! Maar ja, wat doe ik in de nacht ? Doorgaans zullen ze het Nederlands niet kunnen verstaan of ik moet Engels praten. Wat zo maar kan want ik denk onder het wandelen ook veel in het Engels. Vandaag voor het eerst iemand ontmoet die met zijn hond vanuit Frankrijk de Camino loopt. Ik meen op te vangen dat hij uit de UK komt. En omdat vaak de hond niet in een Aulberge of andere accommodaties mag verblijven slaapt hij ook buiten. Ik heb zo het idee dat deze man in het parkje tegenover onze aulberge gaat slapen. Hoop wel dat hij een tent heeft, maar misschien vindt hij dat ook wel helemaal niet nodig. Nog teveel luxe. Dat is weer een heel andere manier van leven op de Camino.

Heb ik jullie al wel verteld hoe wij onderling elkaar begroeten ?

Buen Camino !

• 03 Juni 2025 - 18:57

Els De Haan:

Hoi Neeltje

Wat fijn, dat je weer hersteld bent en je weer verder kan lopen

Goed, dat je naar de dokter geluisterd hebt

Al het beste toegewenst hoor

Groeten Els de Haan

• 03 Juni 2025 - 19:38

Jelly Vegt :

Hi Neeltje,

Weer een prachtig verslag om te lezen.

En ja je bent op de helft zowel in weken als kilometers.

Goed gedaan hoor. Heel veel respect voor je.

Nu de tweede helft nog. Zet hem op . Jij kan dit.

Lieve groetjes Jelly

• 03 Juni 2025 - 21:12

Arina De Korte:

Wat ga je snel zeg! Bewondering voor je. Veel plezier toegewenst, rust, leegte, mooie gesprekken en moed toegewenst. Hartelijke groet, Arina

• 04 Juni 2025 - 08:39

Ingrid:

Hoi Neeltje

Super leuk om je te volgen en je verslagen te lezen. Wat is het soms afzien, maar jij weet er dan toch altijd weer een positieve draai aan te geven. Je bent al halverwege dus goed op schema, super goed toch? Geniet van alles wat je op je verder pad tegenkomt! Succes!

• 04 Juni 2025 - 09:24

Petra Van Hoorn:

Ha Neeltje,

Lijkt me toch wel een lekker idee dat je op de helft bent, of zelfs al verder.

Heel boeiend om je verslagen te lezen. Ik lees erin dat je er ook echt van geniet. Fijn dat je weer zo ver hersteld bent dat je weer verder kunt. Een weekendje rust was dus wel goed. Kan ik me ook wel voorstellen.[e-1f609]

Ik wens je weer mooie, gezegende wandeldagen.

Groetjes Petra

• 04 Juni 2025 - 11:45

Henny Beetstra:

Lieve Neeltje, fijn dat het lopen goed gaat en dat je voeten weer goed meedoen (voor hen tenslotte ook wel even wennen zo'n tocht[e-1f600]!). Geweldig, over de helft! En natuurlijk heb ik ook zitten rekenen, en het ziet er goed uit (ijs en weder dienende natuurlijk). Loop je lekker, zit het weer mee dan loop je lekker ruim 20 km en andere keer weer wat speling voor minder. Belangrijkste blijft: genieten en lekker doorstappen. Voor ons erg leuk om zo digitaal met je mee te stappen. Mooie wandeldagen gewenst en nog zat tijd om wat leegte in je hoofd te krijgen (zo tegen de 60 zit er inmiddels ook best veel in [e-1f609]). Lieve groet uit Dalfsen

• 04 Juni 2025 - 23:13

Ida.:

Ha,Neeltje fijn dat je weer opgeknapt bent en dat je weer verder kunt !Nu de 2de helft. Succes en geniet ervan.

Tags: Meseta